Expressive art therapy

Ψυχή και η Ιερή αντίληψη: το επίπεδο του κολίμπρι

Ψυχή και η Ιερή αντίληψη: το επίπεδο του κολίμπρι

Ψυχή και η Ιερή αντίληψη: το επίπεδο του κολίμπρι

Ένας φύλακας της γης, όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο μέσω τεσσάρων επιπέδων αντίληψης, τα οποία αντιστοιχούν στις τέσσερις βαθμίδες εκδήλωσης της δόνησης και του φωτός: ο φυσικός κόσμος (το σώμα), ο χώρος των σκέψεων και των πεποιθήσεων (το νοητικό), το βασίλειο των μύθων (η ψυχή) και ο κόσμος του Πνεύματος (spirit, της καθαρής ενέργειας). Αυτά τα επίπεδα αντίληψης αντιστοιχούν στα τέσσερα ενεργειακά σώματα, από τα οποία αποτελείται το ανθρώπινο σώμα. Αυτά βρίσκονται το ένα μέσα στο άλλο σαν τις ρώσικες κούκλες. Εντελώς μέσα βρίσκεται το φυσικό σώμα, το οποίο καλύπτεται και επηρεάζεται από το νοητικό σώμα. Γύρω από αυτά τυλίγεται η ψυχή και το εξωτερικό κάλυμμα σχηματίζεται από το σώμα του πνεύματος, το οποίο αποτελεί ένα είδος μάτριξ (μήτρας) για τα άλλα σώματα και τα καθοδηγεί.
Οι φύλακες της γης κατατάσσουν ένα ζώο σε κάθε επίπεδο αντίληψης, το οποίο αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις και τις ικανότητες, τις οποίες πρέπει να αποκτήσουμε, για να μπορούμε να επηρεάζουμε την πραγματικότητα αυτού του επιπέδου.
Το επόμενο επίπεδο αντίληψης είναι αυτό της ψυχής (και εμπεριέχει φυσικά και τα δύο προηγούμενα επίπεδα).
Η γλώσσα του είναι οι εικόνες, η μουσική, η ποίηση και τα όνειρα – αυτό είναι το βασίλειο των μύθων, όπου η ψυχή νιώθει πως βρίσκεται σε ένα ιερό ταξίδι. Το σύμβολο του επιπέδου αυτού είναι το κολίμπρι. Κατά την ετήσια μετανάστευση τους από τη βόρεια στην κεντρική και νότια Αμερική, αυτά τα μικροσκοπικά πουλιά, διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Δεν χάνουν ούτε τον προσανατολισμό τους, ούτε και τη διάθεση να πετάξουν παρακάτω, και ποτέ δεν αναρωτιούνται εάν έχουν αρκετή δύναμη και τροφή για το ταξίδι τους. Στο χώρο του μυθικού ο άνθρωπος μοιάζει με το κολίμπρι. Και ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα μεγάλο ταξίδι, ωθούμενος από τη λαχτάρα να πιει το νέκταρ της ζωής και τίποτε άλλο. Όσο δεν νιώθουμε το ταξίδι μας σαν ιερό, παραμένουμε κολλημένοι στο επίπεδο της λογικής και των περίπλοκων αναλύσεων της για τον κόσμο. Στο επίπεδο όμως του κολίμπρι όλες οι εμπειρίες μας είναι μέρος ενός ηρωικού ταξιδιού.
Το επίπεδο αντίληψης του κολίμπρι αντιστοιχεί στο εγκεφαλικό τμήμα του νεοφλοιού (neocortex), που είναι το νεότερο τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτός αναπτύχθηκε πριν από 100.000 χρόνια και μας χάρισε την ικανότητα για λογική σκέψη και τη δυνατότητα να οραματιζόμαστε και να ξεδιπλώνουμε τη δημιουργικότητα μας. Αυτός είναι ο εγκέφαλος του Γαλιλαίου και του Μπετόβεν, της επιστήμης, της τέχνης και της μυθολογίας.
Στο επίπεδο της ψυχής γίνεται ξαφνικά προφανής η λύση των προβλημάτων που δεν μπορέσαμε να βρούμε με τη λογική.
Στο επίπεδο του κολίμπρι δεν μένουμε στην επιφάνεια των συζητήσεων, αλλά ακούμε και τα κρυφά μηνύματα. Εργαζόμαστε με μεταφορές και παρομοιώσεις και όταν έχουμε πονοκέφαλο αναρωτιόμαστε: «είναι κάτι που δεν βγαίνει από το κεφάλι μου; Ή μήπως κάτι δεν χωράει να μπει; Για ποιο πράγμα θέλει να μου δώσει ένα σύνθημα ο πονοκέφαλος;» η κινέζική ιατρική λέει πως η οργή κατακάθεται στο συκώτι. Όταν έχουμε αδράνεια στο ήπαρ μπορούμε να σκεφτούμε: «τι φάρμακα μπορώ να πάρω;» ή «πως μπορώ να εξασκηθώ ώστε να συγχωρώ εμένα και τους άλλους;» Κατανοούμε μια ασθένεια ως προειδοποιητικό σύνθημα, για το ότι κάποια κατάσταση απαιτεί την προσοχή μας και έτσι δεν ασχολούμαστε μόνο με την αποκατάσταση του συμπτώματος.

Σε αυτό το επίπεδο νιώθουμε πως ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται σε ένα ταξίδι ανάπτυξης και θεραπείας. Ένα ταξίδι επιστροφής στον τόπο, στον οποίο γεννηθήκαμε να βρισκόμαστε: την κατάσταση θεϊκής ευδαιμονίας.

Alberto Villoldo Οι τέσσερις ενοράσεις(erta publishing)

Close Menu