Expressive art therapy

Ξαναγράφοντας την ιστορία μας

Ξαναγράφοντας την ιστορία μας

Το μυστικό είναι, ότι εμείς γράφουμε την ιστορία μας. Όταν ξεχνάμε τη δύναμή μας ως σκηνοθέτες και αφηγητές της ιστορίας μας , αποκόβουμε από μέρη του εαυτού μας, τα συναισθήματά μας, το σώμα μας και τις ψυχές μας. Όταν παίρνουμε τη δύναμή μας πίσω ως αφηγητές, σταματούμε να είμαστε μάρτυρες για τα γεγονότα της ζωής μας και αρχίζουμε να έχουμε πρόσβαση στη σοφία που χάθηκε σε εμάς όταν αποσυνδεθήκαμε, λόγο δυσάρεστων αναμνήσεων, ιδεών και συναισθημάτων. Ζούμε στο παρόν ολοκληρωμένοι, και όχι στο παρελθόν και στο μέλλον.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουν αρκετό χρόνο για να αναλογιστούν τις ιστορίες που λένε και αυτοπροσδιορίζονται από αυτές, και να δημιουργήσουν συνειδητά καινούργιες. Αντ ‘αυτού, είναι απασχολημένοι, αναισθητοποιούν τον εαυτό τους με διάφορους τρόπους,(εθισμούς, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, θλίψη, θυματοποιήση κ.λ.π) αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και συνεχίζουν να υποφέρουν. Όταν οι ζωές μας παραμένουν ανεξέλεγκτες, μπορούμε να γίνουμε άκαμπτοι και απόμακροι χωρίς πραγματική επαφή με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό μας. Όταν προκύπτουν εξωτερικές κρίσεις, τότε σπάμε ή καταρρέουμε γιατί απλά δεν είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή. Δεν έχουμε την εσωτερική ανθεκτικότητα και ευλυγισία, για να αναπροσαρμόσουμε ή να απορροφήσουμε νέα σενάρια ευζωίας γιατί αυτά χρειάζονται ρίσκο και προσωπική ευθύνη.

Αναρωτηθείτε λοιπόν:

Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην ιστορία σας;

Ποιες πτυχές της ιστορίας σας σας κάνουν δυστυχισμένους, ανήσυχους ή ακόμα και ενοχικούς;

Αν δεν συμπεριφερθώ με αυτούς τους παλιούς τρόπους, ποιος θα είμαι;

Θα με αγαπάνε οι φίλοι και η οικογένειά μου, αν γίνω αυθεντικός;

Θα εξακολουθώ να ανήκω στην ομάδα μου;

Μήπως φοβάμαι το άγνωστο και έτσι συμβιβάζομαι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να αλλάξουν την κατάστασή τους με κάποιο τρόπο. Ίσως θέλετε να τρώνε διαφορετικά, να ασκείστε περισσότερο ή να βρείτε τρόπους για να μειώσετε το άγχος. Μπορεί να θέλετε να είστε λιγότερο κουρασμένοι, ανήσυχοι, καταθλιπτικοί, θυμωμένοι ή ενοχλημένοι. Μπορείτε να ζήσετε με λιγότερες εσωτερικές συγκρούσεις, περισσότερη ευχαρίστηση, μεγαλύτερη σύνδεση και περισσότερη αυθεντικότητα στις σχέσεις σας. Μπορεί να θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε σχετικά με συγκεκριμένους ανθρώπους ή καταστάσεις. Μπορείτε να ελπίζετε να κάνετε περισσότερα χρήματα, να έχετε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και να βρείτε περισσότερη απόλαυση.Ίσως επιθυμείτε να ζήσετε περισσότερο την πνευματικότητά σας.

Η σκέψη του να εξετάσουμε ειλικρινά τις ιστορίες μας μπορεί να έχει πολύ αγωνία, προκαλώντας μας να ζήσουμε στην άρνηση και να αντισταθούμε στην αυτογνωσία και να εξετάσουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε.

Μπορούμε επίσης να αντισταθούμε στο να αφήσουμε ιδεολογίες, ή να κρατάμε τα τραυμάτα του παρελθόντος μας. Η αντίστασή μας στην αλλαγή μας συνδέει με το να δημιουργούμε εμπόδια για να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε αποτελεσματικά τις ανησυχίες και τις δυσαρέσκειες μας διότι φοβόμαστε την απόρριψη και την απώλεια. Είμαστε αγανακτισμένοι ή αμυντικοί, αλλά δεν ξέρουμε γιατί αισθανόμαστε έτσι.

Όταν ξεφορτωθείτε την ενέργεια του φόβου και να αφήσετε ό, τι δεν σας εξυπηρετεί, μπορείτε να ανοίξετε τον εαυτό σας στο άγνωστο, βλέποντας το ως συναρπαστικό και αναζωογονητικό αντί για τρομακτικό. Η συναισθηματική ανάγκη μειώνεται και η εμπιστοσύνη παίρνει τη θέση της καθώς αρχίζετε να προχωράτε στη διαδικασία μετασχηματισμού. Απελευθερωμένοι από τα παλιά σας συναισθήματα και τρόπους λειτουργίας, μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι οι επιθυμίες, οι στόχοι και οι προτεραιότητες αλλάζουν. Γίνεται πιο εύκολο να βρείτε το θάρρος σας και να απορρίψτε αυτό που δεν λειτουργεί πλέον. Αναγνωρίζετε ότι είστε ο σκηνοθέτης της ζωής σας για να γράψετε μια νέα και πιο απολαυστική ιστορία.

Οι Σαμάνοι συν-δημιουργούν με την Πηγή, αλλά γνωρίζουν ότι η Πηγή παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Η εργασία με σύμβολα και εικόνες, ενεργητική φαντασία, και οι βιωματικές ασκήσεις θα σας κάνει να εκφράσετε την ιστορία σας μέσα από την τέχνη, την κίνηση , την ποίηση και άλλους μη λεκτικούς ή μεταφορικούς τρόπους, έτσι θα εμπλέκεστε τόσο στο ορθολογικό (αριστερό) ημισφαίριο όσο και στο διαισθητικό / (δεξί) ημισφαίριο του εγκεφάλου σας.Το αριστερό ημισφαίριο είναι περισσότερο εμπλεκόμενο στη νοητική διεργασία και τις λέξεις, ενώ το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σε εικόνες, τελετές και σύμβολα, την πρωταρχική γλώσσα της Πηγή και του σύμπαντος.

Πιστεύω ότι, στην ουσία του, ο σαμανισμός ενσωματώνει τρεις μεγάλες αρχές ή στόχους: να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε πραγματικά, να σχετίζεται με τους άλλους από έναν τόπο αγάπης, ευγνωμοσύνης και συμπόνιας, έχοντας μια στενή σχέση με το ιερό. Κάθε ένας από αυτούς τους σαμανικούς στόχους ενισχύει την ορθή δράση και την ορθή σοφία της καρδιάς. Μέσω μιας βαθύτερης σύνδεσης με την Πηγή, φτάνουμε να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να νιώθουμε το κίνητρο να είμαστε σε υπηρεσία για τους άλλους.

Αυτό το κάνουμε δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις μας και ακούγοντας τη διαίσθησή μας γινόμαστε γαλήνιοι και ικανοί να αντιληφθούμε τη φωνή της Πηγή και να της επιτρέψουμε να ενημερώσει τις επιλογές μας. Ο στόχος δεν είναι να εγκαταλείψουμε την ελεύθερη βούλησή μας και να περιμένουμε την πηγή να αναλάβει αλλά να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε στο εδώ και τώρα με οδηγό την εσωτερική μας καθοδήγηση.

Μόλις έχουμε μια ισχυρή σχέση με την Πηγή, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πεπρωμένο που μας εξυπηρετεί καλύτερα σε αυτό το σημείο της ζωής μας .Το πεπρωμένο μας δεν είναι απαραίτητα αυτό που θέλει το εγώ μας, αλλά αυτό που μπορούμε να συν-δημιουργήσουμε με την Πηγή. Αντίθετα με τη μοίρα, που βιώνουμε όταν βιώνουμε τη ζωή με ασυνείδητο τρόπο, το πεπρωμένο είναι κάτι που μπορούμε να επηρεάσουμε μέσα από τη συνειδητή προσπάθεια. Όταν βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι του πεπρωμένου που είναι σωστό για μας, κερδίζουμε από τις επιλογές μας μια αίσθηση ορθότητας και βαθιάς ευημερίας. Αισθανόμαστε πιο ζωντανοί και ασχολούμαστε περισσότερο με μια μεγαλύτερη, πλουσιότερη, αυθεντική και ουσιαστική ύπαρξη. Αναλαμβάνουμε δράση για να προχωρήσουμε προς μια ζωή που θα ακούμε το τραγούδι της ψυχής μας και θα ζούμε με πάθος την κάθε στιγμή.

Τζέσικα Μαργαρίτη (ψυχοθεραπεύτρια μέσω τέχνης, Συστημική Αναπαράσταση,Focusing)

www.art-drasis-therapy.gr

Close Menu